Леспеурил®
Струя здраве от природата

Личен опит от употребата на Lespedeza capitata при пациенти с ХБН за период от 2 години – 07.2012 – 07.2014 год.

Препарати с Lespedeza capitata са използвани традиционно при бъбречна недостатъчност над 60 год. Леспеурил (Lespeuril) е хранителна добавка, съдържаща сух екстракт от Lespedeza capitata 200 mg в капсулна форма с предимство без алкохол в състава си.

Лечението на ХБН е проблем, с който се сблъсква всеки практикуващ лекар. Ранната диагностика на ХБН е от изключително значение както и установяване на етиологията ѝ, което не винаги е възможно. При откриване на причините довели азотна задръжка се прави всичко необходимо да се отстранят.

При повечето пациенти настъпилата ХБН е необратима и налага активно комплексно лечение. Всички пациенти се обучават да спазват хипопротеинна диета – 0,8 г.белтък/кг.т.т.. Стремим се за добра корекция на основни заболявания като диабет, хипертония, ДПХ (доброкачествена простатна хипертрофия) и т.н. Започва се лечение с известните средства като витамини, калций, алкализация, ренопротекция, активна метафилактика при БКБ; уроваксон (уростим) при пиелонефрити плюс антибиотици, уросептици при активност на възпалението; посменно билкови препарати. При поява на анемичен синдром – железен препарат, първоначално перорално при необходимост и инжекционно. При персистиране на анемичен синдром с ХБН, въпреки терапията след корекция на железния дефицит се включва и Еритропоетин.

При прогресия на креатинин до 350 микромола/литър пациентите се наблюдават в нефрологичните кабинети на доболнична помощ, а при влошаване на ХБН се насочват към хемодиализни центрове, където по-късно се включват на хемодиализа.

В България има множество хемодиализни центрове с много голям брой пациенти на хемодиализа спрямо броя на населението, което не е добра тенденция. Надеждата на тези болни е трансплантация на бъбрек, което при нас е голям проблем поради липса на донори. Така много малък процент от пациентите на хемодиализа стигат до трансплантация.

Затова лечението на ХБН е изпитание за всеки лекар. Не са много големи успехите при лечение на ХБН, но и забавянето на прогресията също е успех.

Много важна е ранната диагностика на ХБН; профилактика; бързото започване на лечението и задължително преминаване към хипопротеинна диета. Не са много средствата с които разполагаме за терапия на начална ХБН. Затова проявих изключителен интерес към представения нов препарат преди 2 години Леспеурил и започнах да го включвам към обичайната терапия на пациенти с ХБН при стриктно проследяване на пациентите – клинично – обективно; субективно и лабораторно.

За този двугодишен период Леспеурил бе изписван на много пациенти. През този период са проследени 98% във възрастова граница 52 – 92 години като съотношението на мъже/жени е 52/46 год.

С начална хронична бъбречна недостатъчност – 88 пациента; с по-напреднала ХБН – 8 и 2-ма на терапия и с Еритропоетин – напреднала ХБН с анемичен синдром.

Споделям впечатлението от проведеното наблюдение при изписването на Леспеурил:

При пациенти с ХБН в начален стадий с доза три пъти дневно по 1 капсула се установява снижение на креатинина с 30-50 микромола/литър още след 30 дни. При доза 2 пъти дневно по една капсула от 200 mg също има тенденция за понижаване на азотните тела без голяма разлика – 30-40 микромола/литър.

При доза 1 капсула дневно – 200 mg Lespedeza capitata се наблюдава също тенденция за подобряване на ХБН, но по-бавно и по-незначимо затова се предпочита при хронична употреба след първоначално по-висока доза както и за профилактика.

Опита от приложение на Lespedeza capitata при пациенти с креатинин над 250 микромола/литър в доза 2×200 mg дневно – няма изразено понижение на креатинина но отчита тенденция за задържане на стойностите му по-продължително време. При 8 пациента не се отчете ефект след включване на Lespedeza capitata -9%, а при 80 се наблюдава подобрение на състоянието – 91%.

При провеждане на наблюдението при повечето пациенти се наблюдава още един ефект на тенденция за подобряване на бъбречната хипертония без прибавяне на нови хипотензивни медикаменти. Подобен хипотензивен ефект сме наблюдавали и при употребата на други качествени билкови препарати при бъбречни заболявания.

Обобщено употребата на Леспеурил в доза 3×1 капсула и 2×1 капсула дневно при ХБН ранно открита в начален стадий има категорично благоприятен ефект със снижаване на креатинина и подобряване на състоянието. При доза една капсула дневно – също, както и възможност за продължителна употреба за профилактика. При напреднала ХБН Леспеурил не може да снижи азотните тела ,но с впечатление за благоприятен ефект и при повечето пациенти понижава хипертонията. При 8 пациента с начална ХБН не се установява понижение на азотните тела.

Заключение – при оскъдните средства, с които разполагаме при лечение на ХБН в преддиализен стадий Леспеурил се явява като помощно средство както за понижаване на креатинина така и за подобряване на хипертонията и подобряване самочувствието на пациентите и стимулирането им да спазват още по-стриктно хипопротеинната диета а също и в минимална доза (1 капсула дневно) за добра профилактика на ХБН.

Съотношението риск/полза е изцяло в подкрепа на употребата на Lespedeza capitata (Леспеурил) като средство на избор в полза на пациентите още при установяване на ХБН; продължително прилагане с намаляване на дозировката по преценка и не се препоръчва спиране освен в случаите след 2-3 месеца терапия без подобрение на ХБН.

Д-р Лидия Ив. Абаджиева
лекар нефролог

Използвайки този сайт, вие се съгласявате с употребата на бисквитки. повече информация

Бисквитките на този сайт са разрешени, тъй като са необходими за правилното му функциониране. Ако продължите да използвате сайта, без да променяте настройките си, или натиснете бутона "Приемам", вие се съгласявате с това.

Затвори